0

Καλλιέργεια των βοτάνων


Για να χρησιμοποιήσουμε κάποια βότανα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για αρκετά πράγματα, από τα πλέον απλά όπως να ξεχωρίσουμε το είδος και  να διαπιστώσουμε οτι είναι σωστά αποξηραμένα έως να γνωρίζουμε οτι έχουν συγκομιστεί ενώ καλλιεργήθηκαν σε μέρη που δεν τα επιβάρυνε το περιβάλλον.
Η περιβαλλοντική τοξικότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας κυρίως για τα βότανα που έχουν συνήθως την ιδιότητα της μεγάλης και μη εκλεκτικής απορροφητικότητας πολλών στοιχείων από έδαφος, νερό και αέρα.
Για τους ίδιους λόγους, βότανα που καλλιεργούμε εμείς σε μέρη γεμάτα καυσαέρια ή βαριά  ατμοσφαιρικά τοξικά ή σε εδάφη με επιβαρυμένους υδροφόρους ορίζοντες από τις γύρω εντατικές καλλιέργειες, μπορεί να είναι έως και κατάλληλα για ευρεία και συστηματική  θεραπευτική ή καλλυντική χρήση.

Τα βότανα συνήθως χρησιμοποιούνται πολλαπλώς:
Ως τροφή
Πόσιμα
Ως μπαχαρικά
Ως καλλυντικά
Διακοσμητικά
Για φυτοπροστασία κήπων

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να έχουμε μερικά ακόμα και στην κουζίνα μας ή για να στολίσουμε τον κήπο μας και αν είμαστε σίγουροι οτι δεν είναι επιβαρυμένα, για οποιαδήποτε ίαση ή ανακούφιση.

Από την άλλη, τα περισσότερα και κυρίως όσα δεν δίνουν διακοσμητική άνθηση είναι πολύ ανθεκτικά σε αντίξοες συνθήκες.

Η αντοχή ή και η ανοχή τους σε δύσκολες συνθήκες είναι κατά το σύνηθες ο λόγος που αναπτύσσουν τις πολύτιμες αρωματικές τους ιδιότητες.

Συνήθως χρησιμοποιώ τον όρο "αρωματικό" και " θεραπευτικό" χωρίς  διάκριση επειδή τεχνικά μιλώντας, οι δύο αυτές έννοιες συνήθως ταυτίζονται.


Ο χώρος που συνήθως συνιστά πρόβλημα, δεν είναι περιοριστικός.
Γλάστρες πολλαπλής φύτευσης και κρεμαστές κατασκευές μπορούν να μας δώσουν όλη την επιφάνεια που χρειαζόμαστε χωρίς να περιοριστεί ο χώρος του σπιτιού μας.


Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθέσεις που ταιριάζουν στη διακόσμησή μας και ανάμεσα στα άλλα, να ομορφύνουμε το χώρο μας, δίνοντάς του παράλληλα μία ατμόσφαιρα ηρεμίας και θετικά φορτισμένη.

Τα περισσότερα φυτά , όταν επιλέγονται προσεκτικά μπορούν να αλλάξουν όλη την ενέργεια που περιβάλλει το χώρο μας, και τα βότανα, ακόμα περισσότερο.

Η καλλιέργειά τους στο χώρο μας, αποτελεί το πρώτο βήμα για όσους θέλουν να  εφαρμόσουν όχι μόνο μία εκτεταμένη τους χρήση αλλά και να αποκτήσουν μία πιο ολοκληρωμένη σχέση με όλο το φάσμα της επενέργειάς τους που είναι πάντοτε πολυεπίπεδη.

Η ψυχολογική κατάσταση που μας δημιουργεί θα μας διευκολύνει στο να το πάρουμε από το βοτάνι μας αυτό που θέλουμε στο μέγιστο βαθμό.

Άλλωστε, στη μαγεία στην οποία αναφέρομαι και θα αναφέρομαι συχνά, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η ανταλλαγή ενεργειών μεταξύ του φυτού μας και ημών σε οποιοδήποτε στάδιο και αν αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε, είτε το φυτέψουμε, το μεγαλώσουμε και το συγκομίσουμε εμείς, είτε το πάρουμε ημιεπεξεργασμένο ή επεξεργασμένο και έτοιμο για τη χρήση μας.

Συνήθως, η φαντασία μας είναι αρκετή ως εργαλείο για να πετύχουμε υπέροχα αποτελέσματα με μερικά φυτά εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου.

Άλλες πάλι φορές, αν θέλουμε να πειραματιστούμε με πολύ ειδικές επιδράσεις όπως τις πλανητικές στα φυτά μας θα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέρος που θα τα μεγαλώσουμε.


Ακόμα και αν δεν θέλουμε να  διερευνήσουμε κάτι περισσότερο , οι ιδέες που μπορεί να αντλήσουμε από κήπους με συγκεκριμένη καλλιεργητική αντίληψη, είναι πάρα πολλές.


 Τα σπεροειδή σχήματα όπως και τα σχήματα σε παρτέρια είναι κάτι που αγαπώ πολύ και θα επανέλθω σ'αυτές με αρκετές οδηγίες για το σχεδιάσμό τους.

Αν υπάρχει ένας λόγος που αναφέρομαι πολύ συχνά στις παγανιστικές ανά το χρόνο τεχνικές , είναι οτι εκεί μπορεί κάποιος να βρει κατά την άποψή μου την ολιστική άποψη της οικολογικής συνείδησης.

Η επικοινωνία και η σύνδεση μας με τη φύση είναι ό,τι χάσαμε σήμερα και αυτό που επιζητάμε ενδόμυχα να ανακτήσουμε και πάλι.

Η ίδια μας η συστηματική ενασχόληση με τα βότανά μας, όταν γίνεται με προσήλωση και αγάπη, χωρίς να το σκεφτούμε, χωρίς να το επιδιώξουμε ,θα μας οδηγήσει σε ένα επίπεδο κατανόησης της κάθε επενέργειά τους και ταυτόχρονα, θα μας διδάξει πόσ οσημαντική είναι η ανταλλαγή της προσωπικής μας ενέργειας μ'αυτά.
Αυτό, είναι το πρώτο και πολύ βασικό βήμα με όσα προσπαθώ να παρουσιάσω μνημονεύοντας πρακτικές που δεν συνδέονται συνήθως και στην κοινή αντίληψη με τη φροντίδα των φυτών.

Όμως , ειδικά στα βότανα λειτουργεί με κάποιον μή αντιληπτό τρόπο η νομοτέλεια του ό,τι δίνεις , παίρνεις.
Οι ενέργειές τους είμαστε εμείς, και εμείς είμαστε οι ενέργειές τους ως ένα μεγάλο βαθμό.
Αυτό, δεν είναι κάτι που μπορεί να σημειωθεί σε κανένα επιστημονικό βιβλίο, αλλά και ο τελευταίος πυο ασχολείται με τα βότανα, ο πλέον πρακτικός και αυθόρμητος χρήστης τους , κάτω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, μπορεί να το βεβαιώσει.
Ό,τι δίνουμε παίρνουμε και κάθε φορά που διαπιστώνουμε οτι έχουμε να δώσουμε κάτι περισσότερο, γινόμαστε εμείς, λίγο καλύτεροι,με κάπως ευρύτερους ορίζοντες.

Αυτό, είναι μία πολύτιμη ευεργεσία των βοτάνων μας που δεν γίνεται να ανιχνευθεί εργαστηριακά αλλά που έχει αποτέλεσμα σε κάθε επίπεδο που αυτό πραγματοτοποιείται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Siguiente Anterior Inicio

Memories

.

.

.