0

Φτιάχνοντας αιθέρια έλαια

Η συνηθέστερη μέθοδος παραλαβής αιθέριων ελαίων είναι η απόσταξη, εν θερμώ ή εν ψυχρώ.
Απαραίτητο εργαλείο όμως είναι ένας αποστακτήρας.
Αν και υπάρχουν στο εμπόριο αποστακτήρες για οικιακή χρήση, το κόστος είναι αρκετά υψηλό για να επενδύσει κανείς.
Κάποιοι καταφεύγουν σε ιδιοκατασκευές αλλά κυρίως για την εν θερμώ απόσταξη αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες για την ασφάλειά μας.
Παρ όλα αυτά, υπάρχουν απλές μέθοδοι που θα μας δώσουν μικρές ποσότητες από αιθέρια έλαια χωρίς όμως την ποιότητα του καθαρά απεσταγμένου και χωρίς την πολύ δυνατή μυρωδιά του.
Είναι όμως ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε αρχίζοντας να πειραματιζόμαστε ώστε να διαπιστώσουμε αν θέλουμε ή μπορούμε να ασχοληθούμε περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέξουμε να μαζεύουμε τα υλικά μας όταν θα έχουν τη  μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε έλαια.
Για τα άνθη, οι καλύτερες ώρες είναι πολύ νωρίς το πρωί ή ακόμα καλύτερα τα μεσάνυχτα.
Αρκετές συνταγές μαγείας μάλιστα μας λένε οτι όχι μόνο πρέπει να μαζεύονται βράδυ αλλά δεν θα πρέπει να μαζεύονται ενώ υπάρχει ηλεκτρικό φως.
Βλέπουμε με τη βοήθεια της Σελήνης ( για το λόγο αυτό η Πανσέληνος είναι σημαντική ) και αν υπάρχει λόγος ( όταν τα μαζεύουμε από ανοιχτό χώρο, δάσος, μεγάλη αυλή κλπ )  με την επιπλέον βοήθεια ενός  λαδοφάναρου.
Το στάδιο της ανθοφορίας, δηλαδή η εποχή που συγκομίζουμε το υλικό μας είναι επίσης σημαντικό.
Δεν αφήνουμε το λουλούδι να ανοίξει εντελώς.Τότε, δίνει τη μυρωδιά του στο χώρο που φύεται το φυτό αλλά δεν θα μας δώσει ούτε μεγάλη ποσότητα, ούτε πολύ καλή ποιότητα αιθέριου ελαίου.
Αν θέλουμε να μαζέψουμε φύλλα  ή πράσινους βλαστούς , τα μαζεύουμε ακριβώς πριν την ανθοφορία του φυτού.
Μετά την ανθοφορία, οι χυμοί και πολλά συστατικά από τα πράσινα μέρη πηγαίνουν στα άνθη και έτσι τα πρώτα χάνουν σε ποσότητα και ποιότητα, ή αχρηστεύονται εντελώς.
Αντιθέτως, αν μαζεύουμε ρίζες ή ξυλώδη μέρη, προτιμάμε το φθινόπωρο - για τα φυλλοβόλα φυτά-και αν μαζεύουμε καρπούς, εξαρτάται από τον καρπό.
Επιλέγουμε άγουρους - όπως τα αμύγδαλα είτε σε διάφορα στάδια ωρίμανσής τους όπως τα εσπεριδοειδή.

Μία μέθοδος που αντικαθιστά με τον καλύτερο τρόπο την απόσταξη είναι η έγχυση.
Η διαφορά της συνηθισμένςη έγχυσης με αυτήν των αιθέριων ελαίων είναι οτι το μέσον της δεν είναι νερό αλλά κάποιο λιπαρό συστατικό.
Η διαφορά αυτής της μεθόδου με τις υπόλοιπες είναι οτι δεν χρειάζεται να κάνουμε εξαγωγή του αιθέριου με αλκοόλη από τον λιπαρό του υποδοχέα για να το χρησιμοποιήσουμε.

Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου.
Μαζεύουμε μισανοιγμένα μπουμπούκια και τα τοποθετούμε σε ένα πλαστικό σακουλάκι που κλείνει μόνο του.
Τα χτυπάμε ελαφρώς με ένα ξύλινο γουδοχέρι θέλοντας να σπάσουμε τη συνεκτικότητα των ιστών τους που κρατάνε τους θύλακες των αιθέριων ελαίων.
Βάζουμε τα πέταλα σε ένα γυάλινο βάζο και συμπληρώνουμε με λάδι βάσης που επιλέγουμε.
Για 1/4 του φλυτζανιού πετάλων βάζουμε 1/2 του φλύτζανιού λάδι.
Το λάδι βάσης μπορεί να είναι αμυγδαλέλαιο, jojoba, ελαιόλαδο, καρθαμέλαιο ή λάδι canoba.
Σφραγίζοντας το βάζο το κουνάμε καλά και ακολούθως το αφήνουμε για 24 ώρες.
Στραγγίζουμε και απομακρύνουμε τα πέταλα.
Βάζουμε στο μίγμα μας άλλο ένα τέταρτο του φλυτζανιού  ( ή την ποσότητα της αρχικής μας αναλογίας ) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Μετά και τη δεύτερη δόση των πετάλων, δοκιμάζουμε τη μυρωδιά του μίγματός μας.
Αν μας φανεί αδύναμη, επαναλαμβάνουμε και με τρίτη δόση.
Όταν έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, στραγγίζουμε καλά και αποθηκεύουμε το μίγμα σε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι μακριά από το ηλιακό φως.

Αισθησιακό αιθέριο έλαιο.
Βάζουμε με την ίδια διαδικασία 1/4 του φλυτζανιού άνθη γιασεμιού και λεβάντας και ξυλάκια βανίλιας. Τη βανίλια τη χτυπάμε κάπως περισσότερο από όσο τα άνθη μας.
Η αναλογία μεταξύ των διαφορετικών υλικών είναι περίπου ίση αλλά μπορούμε να τη δοκιμάσουμε σε διαφορετικές ανάλογα με το τι μας αρέσει περισσότερο.
Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε ένα βάζο και αφήνουμε για 48 ώρες, κατόπιν, το αποθηκεύουμε στο σκουρόχρωμο μπουκαλάκι των αιθέριων ελαίων.
Η μυρωδιά του είναι αρκετά διακριτική αλλά όταν θα κάνουμε μασάζ μ ' αυτό στο δέρμα μας, θα γίνει πολύ πιο έντονη.
Η ιδιαιτερότητα του γιασεμιού είναι οτι χρειάζεται θερμότητα σε αντίθεση με το τριαντάφυλλο που δεν του είναι απαραίτητη.

Aιθέριο λάδι γιασεμιού.
Αναμιγνύουμε σε αναλογία 1 φλυτζάνι λάδι βάσης για κάθε 1/4 του φλυτζανιού πετάλων και ζεσταίνουμε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά για 4 ώρες, κατά προτίμηση σε κεραμική κατσαρόλα.
Στραγγίζουμε και σφραγίζουμε το καθαρό μας αιθέριο έλαιο σε σκουρόχρωμο μπουκαλάκι.


Επειδή αυτές η μέθοδοι είναι αρκετά συντηρητικές ως προς την απαίτηση υλικού, μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει συνθέσεις από όσα νομίζει οτι του αρέσουν για να καταλήξει σε κάποιες που του είναι οι πλέον αρεστές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Anterior Inicio

Memories

.

.

.