0

Απαραίτητα Εργαλεία

Από πολύ παλιά δύο είναι οι κύριες εμπειρικές διδασκαλίες σε όλους τους λαούς:
Η μαιευτική και η ενασχόληση με τα βότανα.
Παρ όλα αυτά, για διάφορους λόγους πολλές από τις αρχαίες τεχνικές είναι πλέον χαμένες και περιμένουν την εκ νέου τους ανακάλυψη από επιστήμονες του σήμερα.
Οι παγανιστικές κουλτούρες στις οποίες τόσο επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω, επικεντρώθηκαν ως είναι φυσικό στη βλάστηση του τόπου όπου αναπτύχθηκαν.
Δεν υπήρξε καμμία πηγή, καμμία αναφορά και καμμιά διδαχή που να μιλάει και να γνωρίζει για όλα τα βότανα της γης.
Όποια και αν είναι τα βότανα που θα επιλέξουμε, όποιος και αν είναι ο σκοπός που θα τα επιλέξουμε, θα πρέπει να αποκτήσουμε έναν οργανωμένο χώρο με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα μας διευκολύνουν στις χρήσεις και τους επιθυμητούς χειρισμούς.

1) Γουδιά.
Φτιαγμένα από διάφορα υλικά , προτιμάμε τα πέτρινα και τα πορσελάνινα πρωτίστως, ακολούθως τα ξύλινα και ίσως, ορισμένες φορές και τα μεταλλικά.
Από τα 2 πρώτα, θα ήταν καλό να έχουμε διπλά προκειμένου να κονιορτοποιούμε εδώδιμα και μη εδώδιμα βότανα, αβλαβή και ίσως δηλητηριώδη σε διαφορετικά γουδιά.
Φυσικά θα πρέπει να ξεχωρίζουν οπτικά για να μην μπερδεύουμε ποιό προορίζεται για τα εδώδιμα και ποιό για τα ενδεχόμενα επιβλαβή / δηλητηριώδη.

Μεταλλικό επικασσιτερωμένο για αδρανοποίηση του υλικού

Το αγαπημένο μου γουδί από όνυχα


Aπό στεατίτη. Δημοφιλές υλικό αλλά εύθραυστο. Δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ.

Από πορσελάνη


2) Μύλος του καφέ.
Εννοείται οτι θα τον χρησιμοποιούμε μόνο για τα βότανα. Κονιορτοποιεί πολύ γρήγορα και πιο εύκολα από το γουδί.
3) Ηλεκτρικό μύλο και πάλι για αποκλειστική για τα βότανα χρήση.
Τον χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε μεγάλες ποσότητες από σκόνη για καθαριότητα κλπ.
4) Σφυράκι.
Για να σπάμε σκληρά μέρη , ρίζες , χοντρά κλαδιά, σκληρά περικάρπια.
5) Μαχαίρια-δρεπανάκια για τη συλλογή των βοτάνων.
6) Γυάλινα βαζάκια αποθήκευσης των αποξηραμένων βοτάνων.

7) Μπωλ ανάμειξης των λαδιών.
Θα πρέπει πάντα να είναι γυάλινα.


 8) Μπουκάλια για τις λοσιόν
 
8) Σταγονόμετρα.
Πάντοτε από σκούρο γυαλί.

9) Ζυγαριά.
Θα πρέπει να είναι καλή και  ακριβείας για μικρές ποσότητες.
10) Θερμόμετρα, κατσαρόλες και γιατί όχι αποστακτήρες για παρασκευή αιθέριων ελαίων.
Μικρός αποστακτήρας για χρήση οικιακή

11) Ετικέττες!
Θα πρέπει να βάζουμε ετικέττες σε όλα μας τα υλικά που θα γράφουμε το είδος, την εποχή συγκομιδής- αν πρόκειται για βότανο- ή τη μέρα αποθήκευσης- αν πρόκειται να το διατηρήσουμε ή την ημερομηνία παρασκευής αν πρόκειται για έλαιο ή πούδρα.
Πιστέψτε με, αν δεν βάζουμε ετικέττες είναι μαθηματικά βέβαιο οτι θα κάνουμε λάθη που μπορεί να είναι έως και επικίνδυνα.

12) Ένα σημειωματάριο.
Εκεί, μπορούμε να σημειώνουμε οτιδήποτε θέλουμε ή πρέπει ή συλλέγουμε ως πληροφορία για το φυτό μας ή για το παρασκεύασμα που θέλουμε να φτιάξουμε.
Θα βοηθήσει αν έχουμε ένα για τα φυτά μας και ένα για τις συνταγές μας.
Αν θέλει κάποιος να τα φτιάξει όπως συνήθιζαν - και εξακολουθούν οι πρακτικοί παγανσιτές, θα πρέπει να γράφουν χειρόγραφα και με μολύβι ή φυσικό μελάνι.
Συνήθως, τα συνταγολόγια που έχει κάποιος είναι πανάκριβα ή δυσεύρετα, με βαρύτιμο δέσιμο.

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται παρά λίγη φαντασία και  πρωτοτυπία..

Ένα συνταγολόγιο για τη Φύση. Χωρά αμφιβολία?


11) Πολλά βαμβακερά σακουλάκια για την κατασκευή βοτανικών πουγκιών.
Στη μαγεία είναι αρκετά δημοφιλή και έχουν ως ονομασίες mojo bags ( αν ο σκοπός τους είναι αρνητικός ) ή juju αν είναι αρνητικός, συνήθως λέγονται   gris-gris bags και μεταφέρουν εκτός απο αποξηραμένα βότανα και μικρά μπουκαλάκια με υγρό.
Κυρίως δεν είναι άλλο από θεραπευτικά πουγκάκια.



Τα πουγκιά των βοτάνων όπως και όλα τα εργαλεία ελκύουν μία σειρά παραδόσεων και προλήψεων.
Ένα πουγκάκι δεν θα πρέπει να το δει κανείς , δεν θα πρέπει να κρεμαστεί από το λαιμό του κατόχου του, δεν θα πρέπει να αγγιχτεί από άλλον.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα γουδιά, τα βάζα και τα μπουκάλια και φυσικά, με τα ίδια τα βότανα και τα υποπροϊόντα που παρασκευάζουμε έως ότου αυτά φτάσουν στην τελική τους μορφή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Siguiente Anterior Inicio

Memories

.

.

.