0

La vie en rose- Χάντρες

Hold me close and hold me fast
The magic spell you cast
This is la vie en rose

 Τα τριαντάφυλλα , από τα πλέον αγαπητά αρωματικά φυτά δεν είναι μόνο αυτά τα πανέμορφα και ευωδιαστά λουλούδια που όλοι μας αγαπάμε.
Με πολλές ιδιότητες θεραπευτικές και καλλυντικές έχουν από αιώνες χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλα σκευάσματα.
Οι μάγισσές μου στις οποίες τόσο αναφέρομαι, έχουν τόσες συνταγές με τριαντάφυλλα που απαριθμούν εκατομμύρια σελίδων, όλες αφιερωμένες στην ομορφιά και στην  αγάπη.


Μία μέρα, η Χλωρίδα βρήκε στο δάσος το νεκρό σώμα μίας πανέμορφης νύμφης.
Θέλοντας να κάνει κάτι γι’ αυτό, ζήτησε τη βοήθεια της Αφροδίτης και του Διόνυσου.
Το σώμα της όμορφης νύμφης έγινε ένα φυτό που είχε πλέον την ομορφιά και το όνομα που του χάρισε η Αφροδίτη, το γλυκό νέκταρ που του χάρισε ο Διόνυσος, προικίστηκε με τη γοητεία και τη λάμψη που έδωσαν οι Μοίρες και με την τελική βοήθεια του Απόλλωνα, άνθισε και έδειξε στον κόσμο όλη την χαρισμένη από τους θεούς ομορφιά…
Το τριαντάφυλλο, γεννήθηκε.


Χάντρες από τριαντάφυλλο.
Oι χάντρες, αγαπημένες από πάντα κατασκευές έχουν εξέχουσα θέση στα κοσμήματα τις βικτωριανής εποχής.
Όταν οι προ-προ γιαγιάδες μιλούσαν για κόκκινες χάντρες φυλαχτά και γούρια, δεν εννούσαν τις από ορυκτό υλικό ή γυαλί βαμμένες, αλλά τις φτιαγμένες με ροδοπέταλα.
Όμορφες άνισες χάντρες που φαίνονται οτι είναι χειροποίητες, που αναδύουν τη μυρωδιά του τριαντάφυλλου διακριτικά κάθε φορά που θερμαίνονται από την τριβή τους με το δέρμα, ίσως κάπως εύθραστες αλλά προσωπικές, μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε κάτι τόσο προσωπικό και μοναδικό που να περικλείει όλη τη φιλοσοφία της μαγείας γύρω από την έλξη της θετικότητας  και της αγάπης.
" μία ροζ ή κόκκινη  χάντρα στο δεξί χέρι ελκύει την αγάπη



Ο δημιουργός του κόσμου κατά τον αρχαίο Hindu  μύθο, ο Brahma, διαφώνησε με τον Vishnu , τον προστάτη του κόσμου για το αν είναι πιο όμορφο το τριαντάφυλλο ή ο λωτός υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το δεύτερο..
Όμως, ο Brahma, δεν είχε δει ποτέ του τριαντάφυλλο, και όταν τελικά είδε για πρώτη φορά, άλλαξε αμέσως γνώμη.
Ως επιβράβευση, δημιούργησε τη Lakshmi, μία πανέμορφη νύφη για το Vishnu, φτιάχνοντας την από 108 μεγάλα ροδοπέταλα και 1008 μικρά.


Όταν φτιάχνουμε κοσμήματα από τριαντάφυλλα, φτιάχνουμε μικρές νεράιδες ή μικρές ολόδικές μας Lakshimi, αυτές οι κατασκευές μπορούν να περικλείσουν πολλή από την ενέργειά μας και να μας βοηθήσουν να τη συγκεντρώνουμε και να τη διοχετεύουμε με πολλή θετικότητα..

Tα αυθεντικά ροζάρια είναι φυσικά φτιαγμένα από πέταλα τριαντάφυλλου.
Η ευωδιά από τις χάντρες τους καθώς τις τρίβουμε με το χέρι μας βοηθά στη συγκέντρωση και στην ένταση της.
Η προσευχή, είναι  ό,τι πιο θετικό και δυνατό μπορούμε να εκλύσουμε έξωθεν αλλά το μυστηριακό της κομμάτι δεν θα μας απασχολήσει προς το παρόν.

Φτιάχνοντας τις δικές μας χάντρες:

Βήμα 1.
Μαζεύουμε ή αγοράζουμε τριαντάφυλλα ή ροδοπέταλα ( το δεύτερο, αν είναι εφικτό θα μας γλυτώσει από πολύ χρόνο να τα καθαρίσουμε ) ενώ είμαστε σίγουροι οτι τα λουλούδια μας δεν έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα.
Για 60 χάντρες θα υπολογίσουμε τριαντάφυλλα μισής ολάνθιστης τριανταφυλλιάς, ή μία σακκούλα ροδοπέταλα.
Βήμα 2.
Χτυπάμε ελαφρά τα ροδοπέταλα σε ένα blender.
Βήμα 3.
Τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος ( κατά προτίμηση από χυτοσίδηρο ) μαζί με νερό σε αναλογία 1 φλυτζάνι νερό ανά 4 φλυτζάνια ροδοπέταλα και σιγοβράζουμε το μείγμα για 1 ώρα.
To σκεύος, αν είναι σιδερένιο μαυρίζει ευκολότερα τον φυτικό μας πηλό και όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι πιο αγαπημένες χάντρες τριαντάφυλλου είναι μαυριδερές.
Βήμα 4.
Aπομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε να "ηρεμήσει" όλο το βράδυ.
Βήμα 5.
Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 3 και 4 προσθέτοντας - με προσοχή όσο νερό χρειάζεται.
Βήμα 6.
Μετά από 2 μέρες ελέγχουμε αν το μείγμα μας έχει πάρει τη μορφή υγρού πηλού, αν όχι, συνεχίζουμε την επεξεργασία για ακόμα 1 ή το πολύ 2 μέρες.
Βήμα 7.
Πλάθουμε το μείγμα μας σε μικρές στρόγγυλες χάντρες, δουλεύοντας με το χέρι μας όσο να πάρουν το δυνατόν πιο συμμετρικό στρόγγυλο σχήμα.
Αφήνουμε τις χάντρες να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας γι 1-2 μέρες, τόσο όσο να δείχνουν πιο ξηρές αλλά χωρίς να σκληρήνουν τόσο ώστε να μην αλλάζουν με επιπλέον πλάσιμο.
Βήμα 8.
Περνάμε οδοντικό νήμα ή καλύτερα πετονιά από μία μεγάλη βελόνα και αρμαθιάζουμε τις χάντρες μία μία προσπαθώντας να τις περάσουμε από το κέντρο τους.
Βήμα 9.
Κρατάμε την αρμαθιά μας οριζόντια, τεντωμένη ώστε να στεγνώσουν οι χάντρες τις οποίες τις γυρίζουμε γύρω από το σκοινί αρκετά συχνά για να μην κλείσει η οποή τους.
Μία εβδομάδα είναι αρκετή για να σκληρύνουν οι χάντρες μας και να μπορούμε να τις χρησιμοποήσουμε για τα κοσμήματά μας.
Βήμα 10.
Στο τέλος, μπορούμε να τις γυαλίσουμε τρίβοντάς τες με ένα μαλακό πανί.

Το πιθανότερο είναι οτι οι χάντρες θα έχουν ένα σκούρο χρώμα σχεδόν μαύρο.
Η τεχνική που αναπτύσσω είναι απλή και ίσως, απλοϊκή αλλά οι χάντρες που φτιάχνονται- σχετικά εύκολα, είναι αρκετά ανθεκτικές.

Αν κάποιος έχει τη δεξιότητα να φτιάξει κοσμήματα, μπορεί και να τις πιέσει ή και να τις βάψει αλλά ίσως έτσι χάσουν τις πιο εσωτερικές τους ιδιότητες αν και θα διατηρήσουν την ομορφιά του σπάνιου και αυθεντικού που ακόμα και μόνο αυτήν, είναι ένα σπάνιο αριστοτέχνημα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Siguiente Anterior Inicio

Memories

.

.

.