0

Τα κυριότερα παρασκευάσματα των φαρμακευτικών φυτών


Τα παρασκευάσματα από τα βότανα διαφέρουν ως προς τον τρόπο που γίνονται ανάλογα με το μέρος του φυτού που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, το είδος του φυτού και τον τρόπο που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα εξαγωγής της δραστικής ουσίας που μας ενδιαφέρει ως προς την ποσότητα και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και  το χρόνο που θέλουμε να τη διατηρήσουμε.
 
Αφέψημα
Είναι η εξαγωγή των επιθυμητών δραστικών ουσιών των μερών του φυτού ( ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι ) με τη μέθοδο του βρασίματος τους με νερό. Η διάρκεια του βρασμού εξαρτάται ανά περίπτωση αφεψήματος.
Τα βρασμένα μέρη του φυτού απομακρύνονται και το υγρό χρησιμοποιείται καθαρό και στραγγισμένο.

Εκχύλισμα
Γίνεται όταν βράσουμε το υγρό που περιέχει τα φυτά τόσο  πολύ ώστε να εξατμιστεί ένα μέρος του.
Τα βότανα τοποθετούνται σε νερό ή οινόπνευμα  σε νερό ή οινόπνευμα και ακολούθως συμπυκνώνονται  με εξάτμιση.

Ψυχρό έμβρεγμα
Είναι η εξαγωγή των επιθυμητών ουσιών ενώ βυθίζουμε τα κατάλληλα μέρη του φυτού σε κρύο νερό για χρόνο αρκετό ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του. Το υγρό χρησιμοποιείται ύστερα από στράγγιση.

Θερμό έμβρεγμα
Είναι το ίδιο με το ψυχρό αλλά γίνεται  με χλιαρό νερό.

Βάμμα
Με τη μέθοδο αυτή οι επιθυμητές ουσίες λαμβάνονται όταν εμβαπτίσουμε τα μέρη των φυτών σε οινόπνευμα για αρκετό χρόνο. Το υγρό που προκύπτει είναι μόνο για εξωτερική χρήση.

Έγχυμα
 Συνιστάται όταν τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι ευαίσθητα όπως τα άνθη τους και γίνεται όταν το θεραπευτικό μέρος του φυτού βυθίζεται σε βραστό νερό και παραμένει σ’ αυτό για 10 -20 λεπτά. Το υγρό χρησιμοποιείται καθαρό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Siguiente Anterior Inicio

Memories

.

.

.